EPICAT

El projecte

Què és EPICAT?

EPICAT és un portal web que té per objectiu construir un inventari de la correspondència epistolar de caràcter familiar existent a Catalunya entre 1500 i 1850. Vol ser una eina que permeti redefinir i matisar la interpretació històrica construïda sobretot mitjançant documents oficials i busca una nova lectura dels continguts que inclouen les cartes familiars. Està a disposició de la investigació científica i del públic en general.

La correspondència familiar com a repte historiogràfic

Tradicionalment, el gènere epistolar ha estudiat la correspondència de personatges il·lustres como intel·lectuals o polítics i ha omès el valor de les cartes de persones modestes, tant d'aquelles que formaven part de les elits com les dels grups populars. No obstant això, la correspondència és una pràctica social i cultural que proporciona informació directa a partir de la qual realitzar anàlisis dels aspectes culturals i mentals de la família i de les xarxes socials, atès que, en aquestes cartes, es descriuen estratègies polítiques, decisions patrimonials i les pautes domèstiques dels grups familiars.

La catalogació dels epistolaris familiars permetrà facilitar la seva anàlisi i contribuir a comprendre les transformacions experimentades per les societats del passat en participar de l'expansió educativa —la lectura i l'escriptura— i la comunicació —el correu— entre els segles XVI i XIX.

Presentació del projecte

Equip de treball

Javier Antón Pelayo
Javier Antón Pelayo

Investigador principal. UAB

Montserrat Jiménez Sureda
Montserrat Jiménez Sureda

Investigadora. UAB

Remei Perpinyà Morera
Remei Perpinyà Morera

Investigadora. UAB-ESAGED

Alfred Mauri Martí
Alfred Mauri Martí

Investigador. UAB-ESAGED

Ramon Alberch
Ramon Alberch Fugueras

Equip de treball

Sílvia Amor López
Sílvia Amor López

Equip de treball

Alicia Calvo Burés
Alicia Calvo Burés

Tècnica de suport a la recerca. UAB

Aitana Finestrat
Aitana Finestrat Martínez

Investigadora predoctoral. UAB