EPICAT

El projecte

Què és EPICAT?

EPICAT és un portal web que té per objectiu construir un inventari de la correspondència epistolar de caràcter familiar existent a Catalunya entre 1500 i 1850. Vol ser una eina que permeti redefinir i matisar la interpretació històrica construïda sobretot mitjançant documents oficials i busca una nova lectura dels continguts que inclouen les cartes familiars. Està a disposició de la investigació científica i del públic en general.

La correspondència familiar com a repte historiogràfic

Tradicionalment, el gènere epistolar ha estudiat la correspondència de personatges il·lustres como intel·lectuals o polítics i ha omès el valor de les cartes de persones modestes, tant d'aquelles que formaven part de les elits com les dels grups populars. No obstant això, la correspondència és una pràctica social i cultural que proporciona informació directa a partir de la qual realitzar anàlisis dels aspectes culturals i mentals de la família i de les xarxes socials, atès que, en aquestes cartes, es descriuen estratègies polítiques, decisions patrimonials i les pautes domèstiques dels grups familiars.

La catalogació dels epistolaris familiars permetrà facilitar la seva anàlisi i contribuir a comprendre les transformacions experimentades per les societats del passat en participar de l'expansió educativa —la lectura i l'escriptura— i la comunicació —el correu— entre els segles XVI i XIX.

Context

La plataforma de gestió i aplicació web EpiCAT. Cartes familiars de Catalunya (segles XVI-XIX) s’ha desenvolupat en el marc del projecte de recerca “Cartas familiares de Cataluña (siglos XVI-XIX). Inventario, estudio y difusión” (HAR2016-76560-P), finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad del Gobierno de España, durant el període 2017-2021.

L’execució del projecte i la construcció d’EpiCAT s’ha dut a terme a la Universitat Autònoma de Barcelona: el Departament d’Història Moderna i Contemporània ha contribuït amb la seva infraestructura material i de gestió i el Servei de Biblioteques ha col·laborat assessorant i acollint el fons de cartes digitalitzades associades als registres d’EpiCAT amb imatge.

Presentació del projecte

Equip de treball

Javier Antón Pelayo (Coordinador), UAB, 2017-2024
Montserrat Jiménez Sureda (Investigadora), UAB, 2017-2024
Remei Perpinyà Morera (Investigadora), UAB-ESAGED, 2017-2021
Alfred Mauri Martí (Investigador), UAB-ESAGED, 2017-2021
Ramon Alberch Fugueras (Investigador), UAB-ESAGED, 2017-2021
Silvia Amor López (Investigadora), UAB, 2017-2024
Alicia Calvo Burés (Tècnica de suport a la recerca), UAB, 2017-2024
Aitana Finestrat Martínez (Becària predoctoral), UAB, 2017-2023
Natàlia Vilà Urriza (Becària predoctoral), UAB, 2021-2024
Sergi Mora Mellado (Estudiant en pràctiques), UAB, febrer - maig 2022
Xavier Moreno París (Col·laborador), UAB, octubre 2023 - abril 2024